Ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, το Πάσχα στην Κύπρο το γιορτάζουμε τηρώντας όλα τα ήθη και έθιμα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με θρησκευτικές παραδόσεις, τοπικές συνήθειες, είτε με γαστρονομικές απολαύσεις της μεγάλης αυτής χριστιανικής γιορτής. Σίγουρα αυτή την χρονιά δεν έχουμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε όλα τα έθιμα, μπορούμε όμως να φτιάξουμε τα πασχαλινά μας εδέσματα και να γιορτάσουμε την Κυριακή του Πάσχα με την οικογένεια μας τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας.

Λίγες μέρες πριν την Λαμπρή όλα τα νοικοκυριά μοσχοβολούν από το ψήσιμο των περίφημων φλαούνων οι οποίες χρησιμοποιούνται και για την ομαλότερη μετάβαση από τη νηστεία.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι και το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για το τσούγκρισμα μετά την Ανάσταση. Επίσης, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στις εκκλησίες μας κρεμούν μαύρα καλύμματα στις εικόνες για τον θρήνο αφού γίνεται αναπαράσταση της Σταύρωσης.

Tην Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί στην εκκλησία παρακολουθούν την Αποκαθήλωση και τα Εγκώμια καθώς πραγματοποιείται μια αναπαράσταση του Τάφου του Ιησού. Γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής ο Επιτάφιος είναι κιόλας στολισμένος από άνθη.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, ο ιερέας θα αναφωνήσει το «Ανάστα ο Θεός» σκορπίζοντας δάφνες στην εκκλησία και οι πιστοί κτυπούν συμβολικά τους σκάμνους και τα μαύρα καλύμματα από τις εικόνες αφαιρούνται δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό σκηνικό. Το βράδυ της Ανάστασης πηγαίνουμε στην πιο χαρούμενη λειτουργία της Χριστιανοσύνης για να ακούσουμε το “Δεύτε λάβετε φως”. Η γνωστή σε όλους μας ”λαμπρατζιά”, μία στοίβα από ξύλα, στήνεται στο προαύλιο της εκκλησίας στην οποία το ομοίωμα του Ιούδα καίγεται για την προδοσία του.

Την Κυριακή του Πάσχα τα Πασχαλινά εδέσματα έχουν την τιμητική τους σε κάθε σπίτι. Την “Λαμπρή” είναι καθιερωμένο να καταναλώνετε κρέας – κυρίως αρνί – και διάφορες λιχουδιές διασκεδάζοντας με οικογένεια και φίλους.

Την Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιούνται στην αυλή της εκκλησίας ή στην πλατεία των χωριών τα λεγόμενα λαμπριάτικα παιχνίδια όπως: σακουλοδρομίες, αυγουλοδρομίες, το μαντηλάκι, ζίζιρος, γαϊδουροδρομίες, τράβηγμα σχοινιού κ.α..

Αυτό το Πάσχα οι Υπεραγορές MAS σε συνεργασία με το Hope For Children CRC Policy Center μας καλούν να συλλέξουμε ρούχα, παπούτσια και παρόμοια είδη, για παιδιά από 6 έως 16 ετών που τα έχουν ανάγκη. Ας γίνουμε λοιπόν όλοι μας ‘’Νονοί από καρδιάς’’ αυτό το Πάσχα προσφέροντας με τον δικό μας τρόπο!

Μην ξεχνάτε ότι σε ισχύ βρίσκεται και ο μεγάλος Πασχαλινός mas Διαγωνισμός “ΚΟΛΛΑ ΤΟ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ’’ στον οποίο μπορείτε να λάβετε μέρος και να είστε ένας από τους 7 τυχερούς που θα κερδίσουν δωροεπιταγές συνολικής αξίας €350!

Καλή επιτυχία σε όλους και Καλό mas Πάσχα!