ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πριν ψήσετε, η προετοιμασία του χώρου θα σας βοηθήσει να αφοσιωθείτε στο άναμμα της φωτιάς και στην ανάπτυξη της ιδανικής θερμοκρασίας για ψήσιμο. Δίπλα σας θα έχετε το τσουβαλάκι με κάρβουνο ή ξυλοκάρβουνο, το προσάναμμα (χαρτί, κύβοι παραφίνης, κλαδάκια), σπίρτα ή αναπτήρα βουτανίου, δοχείο εκκίνησης (καμινάδα) και λαβίδα για την τοποθέτηση κάρβουνου.
Εάν κάτω από το bbq έχετε πλακάκι, μην αμελήσετε να τοποθετήσετε ένα φύλλο αλουμινίου για να προστατέψετε το δάπεδο. Ένα βοηθητικό τραπέζι θα σας εξυπηρετήσεις μαζί με τα εργαλεία ψησίματος, μαχαίρι, μπολ με νερό, επιφάνεια κοπής και δίσκους σερβίσματος. Τέλος, θα χρειαστείτε απορροφητικό χαρτί για τα χέρια σας και μερικές πετσέτες γενικής χρήσης, καθώς και μερικές παγωμένες Kaiser για να απολαύσετε το σωστό ψήσιμο. Τώρα είστε έτοιμοι να κάψετε τα κάρβουνά σας!

 

ΧΡΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Από την στιγμή που τοποθετήσατε τα κάρβουνα στο bbq, η φωτιά θα χρειαστεί χρόνο για να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία ψησίματος. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι πως πρέπει να αφουγκραστείτε την φωτιά, μιας και συμπεριφέρετε διαφορετικά σε κάθε συσκευή. Με λίγα λόγια, η ιδανική θερμοκρασία δεν είναι ίδια σε όλες τις συσκευές με κάρβουνο.
Για δυνατή θερμοκρασία, θα περιμένετε περίπου 5-10 λεπτά και τα κάρβουνα θα αποκτήσουν ένα πορτοκαλί έντονο χρώμα.
Για μεσαία προς δυνατή θερμοκρασία, χρειάζεται περισσότερος χρόνος στα 10-15 λεπτά περίπου, ενώ τα κάρβουνα έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα και ένα λεπτό στρώμα στάχτης πάνω τους.
Για μέτρια φωτιά, θα περιμένετε 15-25 λεπτά για να αποκτήσουν τα κάρβουνα πιο παχύ στρώμα στάχτης.
Για μέτρια έως χαμηλή φωτιά θέλει περίπου 30 λεπτά, ενώ το χρώμα του κάρβουνου έχει ατονίσει και σχεδόν καλυφθεί από στρώμα στάχτης.
Για πολύωρα ψησίματα σε χαμηλές θερμοκρασίες, 40-45 λεπτά είναι αρκετά, ενώ η στάχτη έχει καλύψει τα κάρβουνα.