Γνωρίζεις πως… για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου πρέπει να προσθέσεις λεμόνι στις φακές σου;
Στην προηγούμενη μας ανάρτηση, μιλήσαμε για τις τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Ας δούμε τώρα ποιοι παράγοντες ενισχύουν την απορρόφηση του ούτως ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη που έχει να μας δώσει αυτό το πολύτιμο μέταλλο!

Ο σίδηρος βρίσκεται στις τροφές σε δύο μορφές, ως αιμικός και μη αιμικός. Ο αιμικός σίδηρος(σίδηρος ζωικής προέλευσης) απορροφάτε πιο εύκολα από τον οργανισμό. Βρίσκεται στο κρέας, στα ψάρια, στα πουλερικά και απορροφάτε σε ποσοστό περίπου 10-30%. Ο μη αιμικός σίδηρος (σίδηρος κυρίως φυτικής προέλευσης) δεν απορροφάτε τόσο εύκολα – ποσοστό περίπου 2-10%. Βρίσκεται στα φρούτα (αποξηραμένα φρούτα), λαχανικά (σπανάκι, κολοκύθια, φύλλα παντζαριού, μπρόκολο, αρακάς), ξηρούς καρπούς, όσπρια. Η απορρόφηση σιδήρου αυξάνεται με την βιταμίνη C, λεμόνια, πορτοκάλια και λοιπά εσπεριδοειδή, ντομάτα, φράουλες, πιπεριές, ακτινίδιο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πεπόνι, κ.λπ. Έρευνες έχουν δείξει πως η βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου έως και 72%. Η απορρόφηση σιδήρου αυξάνεται επίσης με τις ζωικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, ψάρια, πουλερικά. Το λευκό κρασί περιέχει μηλικό οξύ το οποίο αυξάνει την απορρόφηση του συγκεκριμένου μετάλλου!

Άρα βάζοντας λεμόνι στο φαγητό μας και κάνοντας τους σωστούς συνδυασμούς (π.χ. όσπρια με ψάρι, σαλάτες με ξηρούς καρπούς και φρούτα-πορτοκάλι, ξηρούς καρπούς και φρούτα) μπορούμε να τονώσουμε τον οργανισμό μας! Και ας πιούμε και ένα ποτηράκι λευκό κρασί! ☺️