ΥΛΙΚΑ

  • 1300γρ γκάμον
  • 2 πορτοκάλια με τη φλούδα τους
  • 1 λεμόνι μόνο τη φλούδα τους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλακάκι κανέλας
  • 4 γαρύφαλλα
  • 1 κομπόστα ανανά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζω το γκάμον για 6-8 ώρες σε νερό από το βράδυ. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γκάμον και το καλύπτουμε με νερό μαζί με το χυμό από τα πορτοκαλια και την φλούδα τους (κομμένη με μαχαίρι όχι τριμένη) και επιπλέον όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά. Το βάζουμε στη φωτιά και ψήνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσει. Όταν ψηθεί το βγάζουμε και αφαιρούμε το δύχτι του και το χαράζουμε με μαχαίρι σε τετράγωνα ή ρόμβους επιφανειακά και καρφώνουμε σε διάφορα σημεία του γαρίφαλα.

Περιχύνουμε το γκάμον με το ζουμί του ανανά κομπόστα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Από πάνω βάζουμε 3-4 ροδέλες ανανά και ψήνουμε ασκέπαστο σε δυνατό φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Κατα διαστημάτα το περιχύνουμε με το χυμό του ανανά που υπάρχει στο ταψί μας.

Οταν ψηθέι και αφού κρυώσει λίγο αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και το κόβουμε σε λεπτές φέττες και το βάζουμε σε πιατέλα, διακοσμούμε με τις ψημένες φέττες ανανά.